Zelňáky jsou po ruce, když jde pusa vandrem

V zimě býval nedostatek vitamínů a tak přišlo na řadu kysané zelí, které se po sklizni nakládalo na venkově do soudků. Kdo na jihu Čech vymyslel zelňáky, se dnes už neví. Ví se ale, kdo je ochutná, začne na nich ujíždět.

Jihočeské zelňáky. Foto: S. Petráková

350 g překrájeného kysaného zelí

500 g hladké mouky

2 lžíce sádla

1 vejce

sůl, špetka pepře

10 dkg na hrubo mletých vepřových škvarků

Všechny ingredience postupně smícháme v míse dohromady. Z těsta vyválíme půl centimetru tenkou placku, kterou přímo na plechu, kam ji přeneseme pomocí válečku, rozkrájíme rádýlkem na čtverce nebo obdélníčky. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů do zlatova. Podáváme je ještě teplé nebo i za studena. Samotné nebo jako neodolatelné přílohy k pivu a vínu.