Kdo ji ještě nezkusil, může to napravit, tady je kulajda

Nejdůležitější jsou nasušené houby a kopr. Ten stačí zamražený od léta z vlastní zahrádky.

Nejdůležitější jsou nasušené houby a kopr. Ten stačí zamražený od léta z vlastní zahrádky.

Nejdůležitější jsou nasušené houby a kopr. Ten stačí zamražený od léta z vlastní zahrádky.

Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 600g brambor
  • 1 menší cibule
  • 150g houby čerstvé nebo 5g sušené
  • 200ml kysaná smetana
  • 60g mouka hladká
  • 10g sůl
  • 30g kopr
  • 2 lžíce octa
  • 4 vejce
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  1. Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nadrobno. Čerstvé houby očistíme, nakrájíme  na plátky a  společně vaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření -  bobkový list, nové koření, pepř. Pokud použijeme houby sušené, předem je na půl hodiny namočíme. Když jsou brambory měkké, přidáme 2 lžíce octa.
  2. Připravíme si smetanu s rozkvedlanou moukou, zavaříme, promícháme a krátce povaříme. Potom kulajdu podle chuti osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky.
  3. Vaříme asi tak tři minuty bez míchání  mírným varem, polévku stáhneme z plotny  a dalších 5 minut necháme vejce dojít. Žloutky musí zůstat poloměkké a na stůl dáme ještě k dochucení ocet.