Co mají společného rosůlčata s Velikonocemi? Vajíčka!

Na Velikonoce, svátky vzkříšení Ježíše Krista, utichají kostelní zvony a odlétají do Říma. Náhradou za zvonění je hrkání na řehtačky. Začíná na Zelený čtvrtek a na Bílou sobotu chodí řehtači s košíčky pro zdobená nebo čerstvá vajíčka. Jak ale zužitkovat tolik vajec? Naši předkové vařili rosůlčata.

Rosůlčata jsou nakládaná vařená vejce. Foto: S. Petráková

Pro 2 osoby potřebujeme:

4 na tvrdo vařená vajíčka, kmín, sůl, jako příloha pečivo.

 

 

Ve vodě, do které jsme přidali kávovou lžičku kmínu, vaříme pečlivě omytá vajíčka 8-10 minut natvrdo. Pozor, při delším vaření zešedne uvnitř okraj žloutku. Pak vejce vyndáme, naklepneme skořápku a ve vychladlé kmínové vodě necháme 4 - 5 dní uležet, aby nasákla kořeněnou chuť. Podáváme s chlebem nebo upravujeme s pomazánkou nebo zeleninovou přílohou jako předkrm.