Bramborové těsto je univerzální. Stačí fantazie

Naše babičky ctily pravidlo, že masový oběd je jen v neděli. Proto si přes týden musely v jídelníčku vystačit se vším ostatním. A tak, mimo jiné, čarovaly i s bramborovým těstem.

Bramborové placky. Na sladko i na slano. Foto. J. Rakovanová

Co budeme potřebovat na 4 porce

500 g den předem uvařených a oloupaných brambor
200 g polohrubé mouky (možno napůl smíchat s dětskou krupičkou)
1 vejce
150 g másla
150 g švestkových povidel
150 g kysané smetany
50 g moučkového cukru, stejné množství mletého máku 
sůl
polohrubá mouka na podsypávání válu

Brambory nastrouháme na stuhátku s menšími otvory, přidáme mouku, vejce, sůl a ručně vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké bochánky a necháme chvilku rozležet. Vyválíme tenké placky a pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se navrch dělají puchýřky. Po sundání je potřeme rozpuštěným máslem a dále švestkovými povidly a balíme jako palačinky nebo sypeme směsí mletého máku s moučkovým cukrem. V tom případě pokapeme rozpuštěným máslem nebo sádlem až vršek. Podle chuti a potřeby je můžeme konzumovat i na slano.